Posty

Wyświetlam posty z etykietą Kangury

Kanguroszczurek pustynny

Obraz
( Caloprymnus campestris )  gatunek małego kangura. Zamieszkuję pustynne regiony  Australii. Jest on  głównie roślinożerny, żywi się liśćmi i łodygami pustynnej roślinności, ale także stwierdzono, że je owady, takie jak chrząszcze i ryjkowce. Jest tak niezależny od wody, że nawet unika sukulentów z piaskowych wzgórz. Jest w stanie przetrwać bez wody powierzchniowej podczas żerowania na zielonych roślinach. zasięg występowania 

Kangur tygrysi

Obraz
( Macropus tigris ) Gatunek drapieżnego torbacza z rodziny kangurów. Poluje na kolczatki, wombaty żółwie zbrojowe i inne kangury. Żyje w stadach i osiąga rozmiary średniego psa. Porusza się podobnie do psów. Mieszkańcy Australii używają go jako zwierzę domowe zastępujące psy.

Kangur rudy

Obraz
( Macropus rufus ) Gatunek kangura, drugi największy kangur w Australii. Samiec osiąga rozmiary dorosłego człowieka, samice są nieco mniejsze. Żywi się trawą, liśćmi i (gdy są dostępne) kwiatami i owocami. Żyją przeważnie w stadach. Przez aborygenów jest traktowany jako łatwa zdobycz. Pada ofiarą lwa workowatego. Samiec Samica Dwa walczące samce Czaszka Zasięg występowania(czerwona plama)

Kangur strusi

Obraz
(Theriostruthio unidactylus ) Gatunek kangura, zamieszkującego Australię. Jest najszybszym z kangurów, osiągając prędkość 85 kilometrów na godzinę. Jako nie liczny z rodziny potrafi normalnie chodzić, ale skacze jak inne kangury. Samce są samotnikami, samice natomiast żyją w niewielkich grupach po 2-3 osobniki dorosłe i ich młode. Po sezonie godowym samiec nie opiekuje się młodymi i opuszcza teren samic.

Słoniokangur czarno-biały

Obraz
( Thylacoelephans maximus ) Ogromny, słoniopodobny torbacz, kuzyn kangurów. Osiąga rozmiary słonia leśnego.

Małpowiec hawajski

Obraz
( Pithecomoropus agilis ) Gatunek torbacza. Zamieszkuje endemicznie na hawajach. Żywi się owocami i kwiatami.

Kangur krótkopyski

Obraz
(Macropus simus) Największy kangur jaki kiedykolwiek żył na świecie. Mierzy 3 metry wysokości i waży 500 kg. Pada ofiarą lwa workowatego, warana australijskiego i niedźwiedziowora australijskiego.