Posty

Wyświetlam posty z etykietą nieloty

Syntetornis

Obraz
 ( Synthetornis cervocephalus ) Gatunek dużego nielotnego ptaka. Jest on roślinożerny i żywi się głównie owocami. Mierzy ok 2,5 metra wysokości i waży ok 250 kg. Cechą charakterystyczną jest występowanie poroża, będącego w rzeczywistości skostniałymi piórami, którego samce używają do walki o samice. Samiec Samica

Akilamim

Obraz
( Aquilamimus raptus ) Gatunek nielotnego ptaka, potomek Orła przedniego.  Akilamim wydaje również okrzyki i piski podobne do innych orłów, ale jest znacznie głośniejsze. Napinając struny głosowe, Akilamim może wydać z siebie pisk do 100 decybeli. Okrzykiem, który jest głośniejszy niż silnik motocykla, zwykle ostrzega każde zwierzę wokół niego lub w odległości wielu kilometrów. Jest wszystkożerny   żeruje na owocach i mniejszych zwierzętach a zdarza  się że   Akilamim kradnie jaja innych zwierząt i używa swojego haczykowatego dzioba, aby przebić skorupkę jaja i nakarmić zawartością. Mierzy 6 metrów długości, 2,5 metra wysokości i waży 250 kg.

Nurkacz

Obraz
Nazywany też Tłoczakiem. ( Pinala fusiforme ) Gatunek pingwina. Endemit Antarktydy. Między jego nogami rozpostarta jest błona która, w połączeniu z silnym ogonem i kończynami tylnymi, działa jak jedna wielka płetwa jak u wieloryba lub delfina. W wodzie jest prawdziwym demonem prędkości, jednak na lądzie jest ślamazarny. Pod skórą gromadzi warstwy tłuszczu, które nie tylko izolują zwierzę przed chłodnymi wodami, ale także nadają mu opływowy kształt, który pozwala mu z łatwością pływać. Płuca Nurkacza mają specjalne przystosowania, aby wytrzymać wielkie naciski występujące na głębokościach, na których polują na swoje pożywienie, jakim są ryby i drobne skorupiaki. Osiąga 1 metr wysokości i waży ok 30 kg. Pada ofiarą fok, rekinów i drapieżnych waleni. Grupa Pingwinów na skale

Ceratornis

Obraz
( Ceratornis draco ) Nielotny drapieżny ptak. Wysoki na 2 metry. Poluje na konie, gryzonie i na ludzi. Jego cechą charakterystyczną jest kryza i rogi na głowie.

Fałdoskór

Obraz
( Brantosaurlophus americanus ) Gatunek nielotnego ptaka, potomek bernikli kanadyjskiej. Osiąga 6 metrów długości, 3 metry wysokości i waży ok 500 kg. Cechą charakterystyczną jest głowa zakończona rogiem, za którym rozpościera się fałd skóry, występujący u obu płci. Fałd i róg są używane w okresie godowym przez samce. Ptak jest roślinożerny i odżywia się trawą, liśćmi i owocami. Zamieszkuje Amerykę północną.

Purpurownik olbrzymi

Obraz
( Purpuropterix gigantus ) Gatunek ptaka o nieustalonej pozycji systematycznej. Zamieszkuje Amerykę północną. Poluje na mamuty, bizony i megaleniwce. Osiąga rozmiary tyranozaura. Z wyglądu przypomina wielkiego dodo, jednak nie jest z nim spokrewniony .  Pióra Szkic

Pelagornidae- Walenie wśród ptaków cz 2

Obraz
Rząd ptaków morskich pochodzących od pingwinów. W 4107 roku odkryto 3 nowe gatunki i są to: Fiszbinodziób(1) Siekiernik(2) Młotodziób(3) 1 2 3

Toporniak madagaskarski

Obraz
( Malgavis carnus ) Gatunek drapieżnego ptaka, potomek tukanów. Zamieszkuje endemicznie Madagaskar. Osiąga 2 metry wysokości i waży ok 500 kg. Poluje na lemury, pasiaki, tenerki, kuniczki oraz żółwie. Samica zaciekle broni terytorium, zwłaszcza gdy w pobliżu są jej jaja. Składa jednorazowo jedno, zielone jajo.

Pustynnica skalna

Obraz
( Geoavis africanum ) Gatunek dinozauro-podobnego ptaka. Zamieszkuje pustynie Afryki Północnej. Żywi się owadami. Osiąga rozmiary podobne do indyka. Samiec Samica Pisklę

Mamutak madagaskarski

Obraz
( Aepyornis maximus ) Status:LC Gatunek ogromnego, nielotnego ptaka. Endemiczny dla Madagaskaru. Jest największym lądowym nielotem, jaki kiedykolwiek żył na ziemi, osiągając wysokość 3,5 metra i waży ok 600 kg . Żywi się owocami, liśćmi i trawą. Pada ofiarą mieszkańców wyspy. Jego jaja osiągają 30 cm długości, 10 cm szerokości i 5 kg wagi. Z jego jaj mieszkańcy wyspy przyrządzają pyszny kogel-mogel z nutką wanili. Jego populacja wynosi ok 900 000 osobników, i stale rośnie. Pisklę Gniazdo Jajo Szkielet

Karakile

Obraz
( Carnoavis ) Rodzaj nielotnych, drapieżnych ptaków, potomkowie karakar. Zamieszkują endemicznie Amerykę południową. Należą do niego 2 gatunki: 1. Karakil brazylijski( Carnoavis americanus ) 2. Karakil argentyński( Carnoavis minimus ) Oba gatunki żyją i polują w stadach. Samice obu gatunków składają jaja do jednego gniazda, w celu zwiększenia bezpieczeństwa. Polują na babukary, lamy i gwanako. Konkurują z serwalionami o pozycję szczytowego drapieżnika. 2 1

Moa olbrzymi

Obraz
( Dinornis robustus ) Gatunek ogromnego, nielotnego ptaka. Zamieszkuje endemicznie Nową Zelandie. Jest największym zwierzęciem na wyspach. Osiąga 3 metry wysokości i waży 350 kg. Żywi się owocami, liśćmi, orzechami, paprociami, pędami, trawą, kwiatami i nawet korą drzew. Pada ofiarą mieszkańców wysp i drapieżnych ptaków. Jego jaja osiągają wielkość piłki footballowej. Samice są dwa razy większe od samców. Młode osobniki dorastają po 10 latach od wyklucia. Szkielet Pisklę Jajo

Boksonóg

Obraz
( Saurornis naymanus ) Nielotny, kanguropodobny ptak, potomek kakapo. Endemiczny dla nowej Zelandii. Poluje na moa, kiwi i walabie, jednak zjada także owoce, kwiaty i liście. W sytuacji zagrożenia lub podczas polowania staje na ogonie i kopie jak kangur. Osiąga 2,5- 3 metra wysokości i 6 metrów długości i waży nawet 500 kg. Żyje w stadach, którym przewodzi samiec. Samiec jest większy od samicy, która osiąga 1 metr wysokości i waży 48 kg. Samiec Samice

Grzędownik

Obraz
( Giagalus domesticus ) Gatunek dzikiego kurczaka. Osiąga rozmiary indyka. Jest stosunkowo łatwy w hodowli. Jego jaja i mięso są przepyszne i zawierają dużo białka. Jego mięso jest w smaku podobne do wołowiny, wieprzowiny i kurczaka. Samiec Samica Pisklę Jajo Osobniki w naturalnym środowisku Szkielety.

Kaczka australijska

Obraz
( Anas australis ) Gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Największa kaczka na świecie. Osiąga 2,5 metra wysokości i waży ok 400 kg. Jest wszystkożerny.

Toporodziób

Obraz
( Torvornis ferox ) Gatunek, nielotnego, drapieżnego ptaka, potomek kazuarów. Zamieszkuje całą Australię. Poluje na owce australijskie, kangury i inne torbacze.

Człaptak jaskiniowy

Obraz
(Raphoctopistes spealanicus ) Nielotny, dodo-podobny gatunek gołębia. Zamieszkuje jaskinie. Jego najbliższym kuzynem jest gołąb wędrowny. Jego mięso jest tak twarde i zbite że nie daje się nawet po 5 godzinach w ogóle upiec, do tego jest tak kwaśne że nie daje się nawet włożyć do ust. Pada ofiarą pytona jaskiniowego.