(Pongo gigantus)
Największy gatunek orangutanów. Zamieszkuje chiny. Osiąga 2,8 metra wysokości i wagę 700 kg. Żywi się owocami i bambusem. Poza tygrysem himalajskim niema naturalnych wrogów.
( Thylacoleo carnifex ) Status: EN Drapieżny, podobny do lwa, torbacz, kuzyn wombatów i koali. Zamieszkuje całą Australię z wyjątkiem tasmani i nowej zelandi. Poluje głównie na kangury. Osiąga rozmiary podobne do lwa afrykańskiego. Podobieństwo czaszki lwa afrykańskiego(na dole) i lwa workowatego( na górze) Szkielet Lew workowaty kontra krokodyl australijski.
( Smilodon fatalis ) Gatunek ssaka z rodziny kotowatych. Zamieszkuje Amerykę północną. Osiąga rozmiary lwa afrykańskiego. Poluje na bizony, łosie, jelenie, konie, wielbłądy i młode mamuty. Konkuruje z wilkiem strasznym i niedźwiedziem krótkopyskim o pokarm i tereny łowieckie. Jest szczególnie ważny dla ludów Udam i Kualpone. Malowidło znalezione w jaskini Szkielet Figurka wykonana przez członka plemienia Udam Figurka wykonana przez członka plemienia Kualpone
Komentarze
Prześlij komentarz